Ses Neules

Això era i no era, bon viatge faça la cadernera: tres almuds per voltros, i per mi una barcella...
            Un dels costums més perticular per Nadal a les Illes Balears son les neules, antigament també anomenades “garrits penjois”. Es penjen des de Advent fins els reis.
Ni ha que relacionen les neules amb el manà de l'exode del poble judeu, unes formes rodones i planes que Déu els enviava cada dia per menjar. Algun pagesos després de sembrar el blat diuen la bendició: “Que Déu mos du una bona maina. Amén”, desitjant una bona recollita. Segons el diccionari de Mn. Alcover, Català, Valencià, Balear, maina i mannà tenen el mateix significat.

       El costum de guarnir les esglésies amb neules artística i artesanament elaborades és propi del Nadal de l'Illa de Mallorca, malgrat que antigament havia estat un costum molt extès a tot el territori català. Entre els segles XVI i XIX, era costum a les Balears adornar l'altar major amb unes cintes de les quals penjaven neules de forma completament oberta, acompanyades de diverses fruites naturals té el seu origen en les ofrenes que els fidels feien per Nadal en senyal d'ofrena. L'engalanament es mantenia durant totes les festes de Nadal fins que, després de la festivitat de Reis, els més petits se les menjaven. 
 
       Segons diuen, l'Arxiduc Lluis Salvador va quedar sorprés quan a Matines, la Sibil.la amb la seva espasa tallava una corda on penjaven unes formes rodones plenes d'atmetla molta amb sucre, llimona i canyella (coca de torró) que els nis/recollien. Algunes vegades també tallava el fil d'una coca bambapenjada davant ella, segon diu la cançó:

Sibil.la aguanta sa coca
que no et caigui de ses mans
que abaix hi ha quatre escolans
des petits i des gran que baden un pam de boca”

       Aquesta costum es va abandonar degut al gran rebumborun que es formava duran la missa.

     La decoració de neules a les cases també és una plegaria desijant un bon any: “Cada cosa a son temps, i a Nadal neules”.

         Les neules actuals de Mallorca són de paper, contenen motius nadalencs i geomètrics i es penjen en enfilalls o tires que es col·loquen en llànties, lladoners, altars, llums, sostres i altres elements arquitectònics, grans pessebres, escenes del Naixement i arbres. La seva temàtica és variada: paisatje del naixement de Jesús, Nou Testament, rosetons,... escenes pageses.

     Una altra funció principal de les neules era d'informació. La societat balear estava molt acostumada a contar en setmanes, llunes... Les neules situaven als cristians en el calendari litúrgic. Contavan les setmanes des de Advent fins els Reis. El costun de la corona és originaria d'Alemania que després de la primera guerra mondial es va extendre per tota Europa, per part dels soldats. També, amb les neules, se contaven els dies fins arrivar a Quaresma, les més grosses les setmanes i les petites els dies. Un altra calendari per contar les setmanes de Quaresma és la Jaia Coresma.

Com fer una neula

         I qui no ho creu...que ho vaja a cercar...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada